30 December 2010

Cenderahati dari bloggers lain

ni benda-benda yang sepatutnya da lama upload tapi sebab laptopku demam, maka proses upload gambar pun lambat...
 set percubaan detox. terima kasih kepada bro fadzil dari hazmanfadzil.comhttp://hazmanfadzil.com/2010/10/22/detox-foot-pad-blogger-wanita-on-the-way/
 
 ni plak cenderamata dari China.. hehe. TQ bro edy dari danielzaidi.blogspot.comhttp://danielzaidi.blogspot.com/
 yang ni plak tade kena mengena dengan tajuk.hehe.. ni offer letter sambung syariah double degree kat UIA..

last sekali, benang yang dibeli dari Turki sampai masa cuti ari tu.. excited gila tengok benang cantik.... haha. sikit hari lagi, saya akan upload gambar topi hasil benang ni insyaAllah.. benang lagi satu tu kak Emy order set baby.. ni yang da siap. baru siap sikit pun nak tunjuk.. hehe

 

27 December 2010

Intelectual Property; As a Matter of Right

ohh tajuk.. tak boleh blah.!
haha i'm a law student anyway. i should have done reading some journals or articles with such titles.

Kapten Ariva cakap; Copy Is Right.
ok. now we do a little bit of thinking and analysis. law students do not calculate unless it is their due payment :D

kalau nak output banyak, workload kena kurang. the lesser workout, the better result. eg; if you want 80% output, your must work/spend only 20%. believe it or not? believe it..!

it is not WHAT you do. it is HOW you do it. itu saja..

this is how it works..
katakan la Ahmad sekarang di KL. dia nak pergi ke Penang. Ahmad ada 3 pilihan.
1) Ahmad pergi naik motor
2) Ahmad pergi naik kereta
3)Ahmad pergi naik kapal terbang

ANALISIS;
1) naik motor KL-Penang, boleh sampai kan? boleh! tapi, mau patah pinggang.
2) naik kereta KL-Penang, still boleh sampai. tapi, seharian kat jalanraya. mungkin nak berhenti rehat untuk makan, solat dsb. pendek kata, lambat la..
3) naik flight KL-Penang. tak sampai sejam dah boleh sampai,kn? tade traffic jam pulak tuh.

KESIMPULAN;
bila buat sesuatu, tak perlu buat teruk teruk. yang penting, cari jalan macam mana nak buat kerja tu dengan cara paling mudah & cepat. pasti hasilnya akan lebih memuaskan. lumayan. mudah & menjimatkan.

ok. kembali kepada perbincangan pokok. bila buat sesuatu, cara paling senang ialah dengan TIRU apa yang orang lain buat. tak payah pening pening. in fact, no one ever create something out of nothing. only GOD does such thing.


p/s; kapten, if u read this, don't ask royalti okeh. i'm not stealing your concept. i'm just sharing it with others. well, as u said, Copy is Right,..kan..? *grin*

DVC learning style - know your style and start study smart

this test is designed for all students.

know yourself and achieve your target.
you have to know yourself so that you can study your own way. everyone has their own art in learning and doing things. by understanding and knowing your style of study, you can benefit more even though you study less. Insya Allah..

when i was in third year, madam Musheera and madam Bashiran recommend this to us; DVC learning style.
http://www.metamath.com/multiple/multiple_choice_questions.html. please take your time and do the test now.
good luck everyone..!

Scrub Tangan Istimewa

"resepi" scrub tangan ni dapat dari tv2, rancangan apa tah da lupa.. pagi-pagi tu lepas subuh. pengacara rancangan tu Ju Aziz. dia pegi spa dekat dengan Genting kalau tak silap.

bahan-bahannya senang je. sebiji kentang dengan sebiji bawang merah besar. ada sesetengah orang panggil bawang besar je. potong dadu, kemudian, blend bahan-bahan tu. then, sapu kat tangan selama 10 minit. kalau nak lama pun boleh.. sapu sampai tapak tangan rasa licin. lepas tu, bilas macam biasa. amalkan 2 atau 3 kali sebulan. insyaAllah, tapak tangan akan jadi lembut dan licin.



p/s; dulu masa sekolah, cikgu Rohana pernah cakap, saya lebih suka salam dengan anak dara yang tangan kasar sikit. maknanya, dia pandai buat kerja dapur la tu..
ups! hehe...

21 December 2010

beanie, booty and headband - tempahan kak sofia filzah, Kelantan

ni projek masa cuti.. terima kasih daun keladi kak sofia :)












p/s; ada lagi. tapi, nanti saya update secara berperingkat ye.. hehe..