27 December 2011

New Cardi

Finally, it's done and I can read my books for final exam. Alhamdulillah...



this is the fullest and nearest I can get



26 December 2011

My CAL - ongoing process

This is the latest update on my CAL with Yarn Lovers Malaysia. Hoping to finish it up soon


wish me luck...!


23 December 2011

Kenapa Sumpah Laknat Tidak Diterima

Dalam istilah arabnya, li'an - laknat. Qazaf (tuduhan zina) hanya berlaku antara suami dan isteri, bukan seorang pelaku dan pembantunya, apatah lagi seorang lelaki kepada lelaki yang lain.


Qazaf, hukum;
1) Dia boleh melakukan qazaf kerana dia boleh menafikan nasab anak kepadanya. Jadi dalam kes couple tiada istilah qazaf sebab tiada hubungan suami isteri yang boleh menasabkan anak kepada ayahnya.
2) Hukuman had terbatal dengan sumpah li'an - undang-undang ini tidak terpakai kerana negara kita tak  jalankan hukum hudud.
3) Isteri wajib dijatuhkan hukuman had kecuali isteri juga menjawab dengan sumpah li'an.

Tanda zina berlaku;
- Suami tak pernah bersetubuh dengan isteri tetapi kurang dari 6 bulan, atau lebih dari 4 tahun, lahir seorang anak. Anak itu mungkin hasil zina.
- Isteri melahirkan anak yang tidak mengikut rupa suami atau isteri. Dalam kes ini, mesti dipastikan oleh pakar, misalnya melakukan ujian DNA.
- Isteri tinggal berasingan dari suami, dan tiada peluang untuk bersetubuh tetapi mengandung.


Sumpah laknat mesti menggunakan lafaz tertentu yang telah ditetapkan oleh Allah.
sumpah suami; saya bersaksi dengan nama Allah, sesungguhnya saya benar dalam tuduhan saya, bahawa isteri saya berzina (4 kali lafaz), dan sesungguhnya lanat Allah ke atas saya kalau saya bohong (sekali lafaz).
sumpah isteri; saya bersaksi dengan nama Allah, sesungguhnya suami saya berbohong atas tuduhan zinanya ke atas saya (4 kali lafaz), dan murka Allah ke atas saya jika suami saya berkata benar.
أشهد بالله إني لمن الصادقين فيما رميت به هذه من الزنا
أن لعنة الله عليه إن كان من الكاذبين

أشهد بالله إنه لمن الكاذبين فيما رماني به من الزنا 
أن غضب الله عليها إن كان من الصادقين فيه

Kalau ada mana-mana perkataan ditambah atau dibuang, atau lafaz isteri tertukar dengan suami, sumpah li'an itu tidak sah. Apatah lagi jika lafaznya diubah walaupun bersumpah dengan nama Allah dengan lafaz والله وتالله وبالله, sumpah tersebut tetap tidak sah.

11 December 2011

Daiso Again and More Yarn for New Cardi


Yesterday, after exhausted trip to 3 weddings, we went to Daiso. Yeah. Again in this week. Anyhow, I was in need of these yarns. 


And... This is the progress of my new cardi - hopefully all is well. I can't wait to wear this..!





10 December 2011

Work In Progress

I'm not sure when I'll have them all finish. But soon I should find some time to do them all.
Tunggu bersalin katanya baru letak embellishment. Tak tahu baby lelaki ke perempuan. hehe

Berhenti sebab benang tak cukup. hish... best kalau ada kedai yarn across the street
for CAL. Harap-harap menjadi lah kamu wahai cardiku

09 December 2011

DAISO JAPAN

I went to Daiso the Curve Mutiara Damansara today. Went there looking for knitting needle and yarn for my crochet-a-long project :) and these are what I've bought..!

needles

thread for my cousin - for her beadings project

for my CAL - got the feeling this is not enough
Maybe I will go there again. hmmm...

learning to cast on :)
 Its either I'm over excited because the yarn is so cute or I just can't wait to finish the project..!
long way to go

05 December 2011

Benang dari Jerman

Getting buzier (is there such a word?) ;p I'm in the end of semester so have some tests to finish and this time they are coupled with some orders to do. I'm gonna postpone orders a little bit. Please be patient with me ok?

6th Dec 2011 - fiqh zakat
8th Dec 2011 - siyasah syar'iah
13th Dec 2011 - maqasid syariah
15th Dec 2011 - islamic banking and takaful

So it's like tuesday thursday test and test. This is the waiting list;

M.teh - baby skirt
Syarfa - baby set
K.aisyah - baby hat and booty
Farid - Amigurumi

Its not like a very very very long list anyway but as a student it's quite an "Ouch" to find time and make those. Wish me luck..!



ooo yeah. My lovely husband-to-be has just arrived from Germany yesterday. and he brought me a little something! tadaaa
the colors are just wonderful!

these are the colors but all in all I have 14 of them. love them all

difference between local yarn and imported one
Thanks honey! Love them all.


I'm yet to decide what to do with them. Thinking of doing something I'll be always use like cardigan. I just hope that I have enough of them. Tak sabarnya nak kait guna benang-benang ni...!

04 December 2011

Pelangi

Crochet colorful ni sebenarnya untuk beg. Tapi, before I end the edge, I wear it.Such a cutie hat, don't you think?

03 December 2011

Blouse Edging

Ini satu lagi projek yang dah lama terbengkalai. Sepatutnya, bila siap kait, boleh la pakai. Malas punya pasal, baru ni siap :p Apapun, puas hati dengan hasilnya.
before



after i add some laces

this is the edging. paling dekat dah la ni. nampak kan :) simple je


Tak berapa recommended for person like me - cepat boring bila kait guna benang halus. Anyhow, it is better untuk edging blouse kan. Lengan pula tu. Kalau benang kasar, tak cantik pula nanti.

02 December 2011

Bila Kurang Kerja

Dah lama sebenarnya external hardisk ni bogel tak berbaju, jadi tuannya yang tak berapa rajin ni pun kaitkan something untuk dia. Ini hasilnya...
ni dia buah hati sayang.. seagate

span dengan kain tudung jersi - jahit ikut suka

tengok dari tepi, tebal kan... atas nasihat tukang beli seagate, dia ni manja so tak boleh hentak2, jadi saya lapik tebal sikit

ok - x comel. sila jangan tiru. hehe
Bila dah lapik camni, still nampak tak berapa cun. Tangan pun gatal buatkan sarung. Tadaaa....


i love the flowery2 effect
back view





30 November 2011

What I've Been Up To...

It has been a week since my last post. and these are what I've been up to...

Ini tempahan kak Miranda Laura. Beg ni sama spesis dengan yang Zila tempah :) beza color dengan butang je. Ada gambar kat sini

bunga ni gambar blur plak


would be lovely if accessories attached, aren't they?




Yang ni pula tempahan kak Eda, lecturer BMI. Dia tengah cuti bersalin. Tahniah kak Eda. Selamat berpantang :)



20 November 2011

Button Planet 11.11.11 Giveaway!!

Jumaat lepas, pergi tengok Button Planet cari butang lady bird. tengok-tengok BPE tengah buat GA, jadi saya dengan senang hatinya join. Alang-alang dah beli butang kan, mari kita join. Kata orang, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu...

1) Tadi dah bank-in duit so 1st condition DONE
2) Dah jadi BPE follower, baru kejap ;p walaupun sebelum ni tak jadi follower, I've been there every now and then especially bila stok butang habis haha bila tah butang habis, bertambah ada la...
3) Entry ni is about the said GA
4) I'll leave the comment there...!

Tarikh tutup GA : 11.59p.m. of 21st November 2011



Paling adore butang-butang no. 1. cute miut, geram!

19 November 2011

My Craft Garden 1st Giveaway

Dah lama tak masuk giveaway dari mana-mana blog. Jadi entry kali ini nak masuk giveaway Kak Lia of My Craft Garden. Here are the conditions;

1) Mesti ada blog sendiri ... ; this is my blog - crochet kak ngah

2) Buat satu entry ringkas bertajuk "My Craft Garden 1st Giveaway" dan copy banner giveaway kat atas tu and then link kan ke entry ni ; ada kat tepi tu


3) Sila tinggalkan komen beserta dengan email anda supaya senang saya nak hubungi kalau terpilih sebagai pemenang nanti... okeh. satgi saya drop komen eh :)

4) Kena follow ke? hehe...tak kisah, terpulang lah nak follow ke tak....(kalau nak, follow lah seikhlas hati ye...:) ; follow lah.. senang saya nak cari balik blog akak nanti hehe.

5) Opps...untuk yang tinggal di Malaysia sahaja ye....( senang nak pos hadiah nanti...;) saya orang Msia, Selangor.

6) Tarikh tutup giveaway adalah pada 17 Disember 2011 tepat jam 12.00 tengah malam... okies, arini 19/11/2011!


jom ramai-ramai. orang putis kata the more the merrier!


mudah-mudahan dapat hadiah! :)

18 November 2011

Makhluk atau Bukan Makhluk

Pernah tak dengar cerita pasal Imam Ahmad tak nak cakap Al-Qur’an itu makhluk? Baru semalam tahu kenapa sebenarnya Imam beriya-iya sangat tak nak membenarkan kenyataan tersebut. Imam Ahmad tetap cakap al-Qur’an bukan makhluk Allah.

Tutor kami cakap; kalau Imam Ahmad kata benar al-Qur’an tu makhluk, secara tak langsung Imam Ahmad kata Allah tak sempurna, sebab Qur’an itu kalamullah “perkatan-perkatan Allah”. Jadi al-Qur'an tu cara Allah sampaikan sesuatu kepada umat Islam.

Adakah Allah mencipta al-Qur’an sebab Allah tak boleh bercakap?

Sudah tentu TIDAK. Buktinya ada dinyatakan dalam al-Qur’an cerita Nabi Allah Musa bercakap denganNYA di Bukit Tursina dan peristiwa Nabi Muhammad s.a.w. meminta dikurangkan bilangan waktu solat dari 50 rakaat kepada 5 rakaat semasa isra’ mi’raj. Cuma cara Allah bercakap tidak mungkin sama dengan makhlukNYA. Itu anatara zat Allah yang tak dapat kita bayangkan.

Baca tentang peristiwa Nabi Musa DI SINI dan lihat bukti keagungan Allah DI SINI.

Sebab itu Imam Ahmad tak berganjak dari pendiriannya walaupun beliau diseksa dan dipenjara kerana itu. Betapa tingginya iman dan keyakinan beliau kepada Allah s.w.t. Semoga kita mempelajari sesuatu dari cerita ini.

Wallahua'lam

14 November 2011

Student Organizer

Found this picture on Facebook. Such a cutie...


So, if this is my lifetime-student-circle, when do I crocheting things...? Guess what, I don't have one. Organizer. I do things according to my wish. Heee

04 November 2011

SUMBER

Puasa hari Arafah juga dikenali dengan puasa hari Wukuf ialah puasa sunat pada hari kesembilan Zulhijjah yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. 

Kelebihan berpuasa pada hari ini ialah ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun yang telah lalu dan dosa setahun yang akan datang, sebagaimana hadith yang telah diriwayatkan daripada Abu Qatadah al-Anshari ra:

Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda:“Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)

Hari Arafah
i. Bagi penduduk Makkah, Hari Wukuf di Arafah adalah sehari sebelum Hari Nahar (Idul Adha) mengikut ketentuan kerajaan Arab Saudi.
ii. Bagi negara atau kawasan yang berlainan terbit matahari, penentuan 9 Zulhijjah adalah mengikut ketentuan imkanur-rukyah negara masing-masing.
iii. Hari Arafah (9 Zulhijjah) mempunyai keistimewaan tertentu yang sewajarnya diambil kesempatan oleh kaum muslimin.
iv. Masa berpuasa Arafah adalah 9 Zulhijjah mengikut ketentuan rukyah awal bulan Zulhijjah negara masing-masing.



9 Zulhijah tahun 2011 bersamaan dengan Sabtu, 5/11/2011, jom puasa ramai-ramai...!

26 September 2011

DRESS BABY

This is requested by my uncle for my niece, Aleesya. Hope they like it :)

front view

back view

CROCHET BAG *NORZILA SAID*

Banyak jugak Zila tempah. Thanks sebab sudi tunggu :) ni semuanya. Ada da tunjuk sebelum ni kat sini tapi ni tunjuk semua sekali la. Macam comel je (^-^)










03 April 2011

BLOG-WALKING and BLOG-HOPPING

Tak tahu la apa yang best sangat BW tu kan. Tapi, kalau you all blogger tegar, harus laaa selalu BW cari idea, cari kawan blogging and do stuff like that. As for me, I rarely do BW. But if I do, jadi addicted plak. Bahaya tau. Tak ingat dunia, tenggelam dalam dunia maya BLOG.

So, if I were to BW, i'll make sure I've prayed. Ataupun tunggu je bila ABC (Allah bagi cuti) kan senang. BW ni best jugak kadang-kadang tu. Boleh meluaskan pandangan dan 'melihat dunia' ataupun kalau nasib baik, boleh dapat hadiah free ! macam ada sekali tu pegi BW ke Australia, I dapat Corelle you all.. Harus la makcik-makcik yang mengidam Corelle set tu patah hati. (Adus. Bila lak nak snap gambar aku ngan Corelle mahal tu. Sori kak TTM. Asik lupa je!)

Last time ada la pegi melawat lagi kak TTM yang rajin masak tu, dia buat lagi... Ala-ala gores dan menang pulak tu - versi halal ok..! Gila jugak la sekejap pegi view berkali-kali. Last2 tak menang pun sebab tertidur tunggu nombor yang dicari.. Haha tidur 2 jam kot. Harus la terlepas nombor tu cik kak oi...

Tapi gila tak gila sangat la. Dalam seminit tak kurang sepuluh orang view page dia. Meh nak tunjuk sikit.

Jam 1144; 261,604 Total pageviews

seterusnya.. Jam 1159; 261,624 Total pageviews

 Jam 1211; 261,634 Total pageviews

Jam 1224; 261,647 Total pageviews

Jam 1227; 261,652 Total pageviews. Yang ni last sekali. Lepas tu pengsan tak sedarkan diri.

Sedar-sedar je, CIS! Terlepas sudah... Banyak nombor lak tuh.

Anyway, nombor best tu ialah 265,000 dan 265,265.
Yela. Hadiah dia bukan cikai-cikai tau.. Tengok ni

sampai 2..! Best best lak tu. So takpe la kalo gile sekejap view page kak TTM ni <--boleh pakai ke excuse I ni ;p Terliur tengok segala macam bread dessert nasi kat blog tu! Akhirnya, lepas tersedar dari mimpi yang tak berapa panjang tu, tengok2 isk.. terlepas sudah dua-dua nombor keramat tu. Haish sabor je la..

apesal lak entry ni da bunyi cam kak TTM kekdahnyer...