09 January 2011

Serkub lama - Sarung tangan baru

sebelum ni selalu jenguk Make It Love It, jadi kadang-kadang terfikir, sayang nak buang benda-benda lama.. kalau boleh semua nak reduce sampah, reuse barang lama & recycle apa saja yang boleh :)

masa cuti yang agak panjang tu, saya pun mula dengan projek pertama

sebab banyak juga baju lama dan sewaktu dengannya menyemakkan almari hehe
serkub lama.. nak buat apa? takkan buang camtu je, kan? tak baik untuk alam sekitar. hehe


1 - tebalikkan, potong bahagian atas tu
2 - lukis tangan atas serkub tu. lukis cantik-cantik ye. hehe
3- jahit di sekeliling lukisan tu. jahit betul2 atas garisan pun takpe. sebab serkub kan memeri
jahit sampai habis ye...
4 - da siap jahit tu, potong belah luar. potong elok-elok. jangan potong yang berjahit tu plak!
it should look like something like this :)
ok, da siap. terbalikkan. put it on your hand :)
this is my model...
tadaaa!! hai..!!
hmmm... sarung tangan tu hitam sangat, kan?
sekarang, jom kita hias sikit. nak bagi ceria dan berwarna. hee..
  
ni kain yang buat tudung tu.. kain jersey. saya beli yang paling murah. semeter RM2.00 kalau tak silap

ok, roll it on
bulatkan macam biasa.. macam nak buat bunga ros. err  memang nak buat bunga ros pun. eheh
ok.. tengok dekat sikit
da siap roll, sew it trough
 

kemaskan dan jahit atas sarung tangan ye. daun hijau tu simple crochet je. tali air...
 SELAMAT MENCUBA..!


2 comments: