27 December 2011

New Cardi

Finally, it's done and I can read my books for final exam. Alhamdulillah...



this is the fullest and nearest I can get



26 December 2011

My CAL - ongoing process

This is the latest update on my CAL with Yarn Lovers Malaysia. Hoping to finish it up soon


wish me luck...!


23 December 2011

Kenapa Sumpah Laknat Tidak Diterima

Dalam istilah arabnya, li'an - laknat. Qazaf (tuduhan zina) hanya berlaku antara suami dan isteri, bukan seorang pelaku dan pembantunya, apatah lagi seorang lelaki kepada lelaki yang lain.


Qazaf, hukum;
1) Dia boleh melakukan qazaf kerana dia boleh menafikan nasab anak kepadanya. Jadi dalam kes couple tiada istilah qazaf sebab tiada hubungan suami isteri yang boleh menasabkan anak kepada ayahnya.
2) Hukuman had terbatal dengan sumpah li'an - undang-undang ini tidak terpakai kerana negara kita tak  jalankan hukum hudud.
3) Isteri wajib dijatuhkan hukuman had kecuali isteri juga menjawab dengan sumpah li'an.

Tanda zina berlaku;
- Suami tak pernah bersetubuh dengan isteri tetapi kurang dari 6 bulan, atau lebih dari 4 tahun, lahir seorang anak. Anak itu mungkin hasil zina.
- Isteri melahirkan anak yang tidak mengikut rupa suami atau isteri. Dalam kes ini, mesti dipastikan oleh pakar, misalnya melakukan ujian DNA.
- Isteri tinggal berasingan dari suami, dan tiada peluang untuk bersetubuh tetapi mengandung.


Sumpah laknat mesti menggunakan lafaz tertentu yang telah ditetapkan oleh Allah.
sumpah suami; saya bersaksi dengan nama Allah, sesungguhnya saya benar dalam tuduhan saya, bahawa isteri saya berzina (4 kali lafaz), dan sesungguhnya lanat Allah ke atas saya kalau saya bohong (sekali lafaz).
sumpah isteri; saya bersaksi dengan nama Allah, sesungguhnya suami saya berbohong atas tuduhan zinanya ke atas saya (4 kali lafaz), dan murka Allah ke atas saya jika suami saya berkata benar.
أشهد بالله إني لمن الصادقين فيما رميت به هذه من الزنا
أن لعنة الله عليه إن كان من الكاذبين

أشهد بالله إنه لمن الكاذبين فيما رماني به من الزنا 
أن غضب الله عليها إن كان من الصادقين فيه

Kalau ada mana-mana perkataan ditambah atau dibuang, atau lafaz isteri tertukar dengan suami, sumpah li'an itu tidak sah. Apatah lagi jika lafaznya diubah walaupun bersumpah dengan nama Allah dengan lafaz والله وتالله وبالله, sumpah tersebut tetap tidak sah.

11 December 2011

Daiso Again and More Yarn for New Cardi


Yesterday, after exhausted trip to 3 weddings, we went to Daiso. Yeah. Again in this week. Anyhow, I was in need of these yarns. 


And... This is the progress of my new cardi - hopefully all is well. I can't wait to wear this..!





10 December 2011

Work In Progress

I'm not sure when I'll have them all finish. But soon I should find some time to do them all.
Tunggu bersalin katanya baru letak embellishment. Tak tahu baby lelaki ke perempuan. hehe

Berhenti sebab benang tak cukup. hish... best kalau ada kedai yarn across the street
for CAL. Harap-harap menjadi lah kamu wahai cardiku

09 December 2011

DAISO JAPAN

I went to Daiso the Curve Mutiara Damansara today. Went there looking for knitting needle and yarn for my crochet-a-long project :) and these are what I've bought..!

needles

thread for my cousin - for her beadings project

for my CAL - got the feeling this is not enough
Maybe I will go there again. hmmm...

learning to cast on :)
 Its either I'm over excited because the yarn is so cute or I just can't wait to finish the project..!
long way to go

05 December 2011

Benang dari Jerman

Getting buzier (is there such a word?) ;p I'm in the end of semester so have some tests to finish and this time they are coupled with some orders to do. I'm gonna postpone orders a little bit. Please be patient with me ok?

6th Dec 2011 - fiqh zakat
8th Dec 2011 - siyasah syar'iah
13th Dec 2011 - maqasid syariah
15th Dec 2011 - islamic banking and takaful

So it's like tuesday thursday test and test. This is the waiting list;

M.teh - baby skirt
Syarfa - baby set
K.aisyah - baby hat and booty
Farid - Amigurumi

Its not like a very very very long list anyway but as a student it's quite an "Ouch" to find time and make those. Wish me luck..!



ooo yeah. My lovely husband-to-be has just arrived from Germany yesterday. and he brought me a little something! tadaaa
the colors are just wonderful!

these are the colors but all in all I have 14 of them. love them all

difference between local yarn and imported one
Thanks honey! Love them all.


I'm yet to decide what to do with them. Thinking of doing something I'll be always use like cardigan. I just hope that I have enough of them. Tak sabarnya nak kait guna benang-benang ni...!

04 December 2011

Pelangi

Crochet colorful ni sebenarnya untuk beg. Tapi, before I end the edge, I wear it.Such a cutie hat, don't you think?

03 December 2011

Blouse Edging

Ini satu lagi projek yang dah lama terbengkalai. Sepatutnya, bila siap kait, boleh la pakai. Malas punya pasal, baru ni siap :p Apapun, puas hati dengan hasilnya.
before



after i add some laces

this is the edging. paling dekat dah la ni. nampak kan :) simple je


Tak berapa recommended for person like me - cepat boring bila kait guna benang halus. Anyhow, it is better untuk edging blouse kan. Lengan pula tu. Kalau benang kasar, tak cantik pula nanti.

02 December 2011

Bila Kurang Kerja

Dah lama sebenarnya external hardisk ni bogel tak berbaju, jadi tuannya yang tak berapa rajin ni pun kaitkan something untuk dia. Ini hasilnya...
ni dia buah hati sayang.. seagate

span dengan kain tudung jersi - jahit ikut suka

tengok dari tepi, tebal kan... atas nasihat tukang beli seagate, dia ni manja so tak boleh hentak2, jadi saya lapik tebal sikit

ok - x comel. sila jangan tiru. hehe
Bila dah lapik camni, still nampak tak berapa cun. Tangan pun gatal buatkan sarung. Tadaaa....


i love the flowery2 effect
back view