25 September 2013

Baby Preparation

I've completed this baby cocoon for my baby :) 


I intend to do baby blanket, a simple one. This is the work in progress


Hope I'll be able to complete them before my delivery

12 September 2013

Things To Let Go

I've promised that I will upload the photos. These are those. I love them all tapi sejak nak bergelar ibu dan bertukar profesion dah tak pakai baju-baju camni. Look at the descriptions under the images. Happy viewing!

**semua harga termasuk postage. Boleh runding kalau serius nak beli ye.



Baju mengandung
Saiz : XL
Jenama : Puteri
Special : Beadings pada bahagian dada
Baju panjang sampai bawah lutut. Boleh pakai dengan kain atau seluar panjang hitam. Kain lembut.
Harga : RM 50
Kategori : Used once

(close up)




Blouse
Saiz : 38
Jenama : Rasa Sayang
Special : Beadings pada bahagian dada
Harga : RM 20
Kategori : New

(close-up)



Blouse
Saiz : Free Size
Special : Kain memeri - mengikut saiz badan
Harga : RM 30
Kategori : New



Blouse
Saiz : Free size
Jenama : Queen
Harga : RM 20
Kategori : Used


Kemeja (ladies)
Saiz : XXL
Jenama : Scarlet
Harga : RM 40
Kategori : Used once


Blouse
Saiz : XL
Jenama : Lovely
Baju ni jarang. Kena pakai dengan inner hitam
Harga : RM 40
Kategori : Used


Cardigan
Saiz : 38
Jenama : Radioactive
Colour macam color luntur.
Harga : RM 30
Kategori : Used


Jubah (custome made)
Saiz : S - M
Harga : RM50
Kategori : Used



Jubah (custome made)
Saiz : S - M
Harga : RM50
Kategori : Used

11 September 2013

Kopiah Kait dan Baby Cocoon.

Masih mood mengait walaupun agak lama tertangguh projek-projek ni. Masa tengah mabuk-mabuk hari tu apa pun tak lalu buat. Rumah pun tak berkemas sangat. 

Sekarang alhamdulillah semua dah ok. Barang baby pun dah start beli. Itu pun baru beli baju 2 3 helai dengan tilam baby. Ingat nak kait selimut dengan set topi, mitten & booties. Tapi tak tahu lagi baby boy ke girl. Patut tunggu ke buat je unisex?

Unisex pun bagus jugak kan? Nanti boleh pakai untuk adik-adiknya yang lain. In sha Allah kalau murah rezeki :) 

Masih belum ambil gambar barang-barang yang nak let go tu. Kamera pula tak ada buat masa ni. Ada beberapa helai blouse dan jubah custom made. Jubah tu design sendiri. Tak jual kat mana-mana. Kalau ada yang berminat nanti boleh la mesej ye. Jangan segan-segan. Jumaat atau khamis malam akan cuba update gambar.

10 September 2013

Fabric Giveaway on Craft Passion Blog...!

Love the pattern and stuff Joanne posted on her blog. I have been following her blog quite some time. Only now that I have time to do some great stuff she posted.

This is a post for an entry to her giveaway! yeay..

I always love giveaways. Now I am planning to sew for my baby (due in Dec) so I hope I'll win this. They will be great for my baby's bag and toys.

Please read the How to Enter HERE and yes it's open until 27th Sept 2013. You have plenty of time to like like like and follow craft passion & modes4u twitter and fb pages.

GOOD LUCK everyone..!

07 September 2013

Tasarruf dengan Anggota Badan Manusia

Kaedah shariah berkaitan dengan bab mengambil faedah (makan, jual dsb) dari angggota manusia.

1) Kaedah Umum - maqasid shar'iyyah. menjaga 5 perkara asas iaitu diri sendiri, harta, agama, keturunan, dan akal. (life, property, religion, lineage and intellectual) atau (an-nafs, al-mal, ad-deen, al-nasl wa al-'aql)*

2) Hak: hak Allah dan hak manusia.
   - Hak Allah yang mana manusia tak boleh tasarruf dengannya.
   - Hak manusia.

3) Setiap hak manusia yang lebih ghalib (ketara) dari hak Allah, manusia boleh bertasarruf dengannya.

4) Setiap benda yang sabit bahawa manusia boleh bertasarruf dengannya, manusia lain boleh memilikinya. maksudnya, bila Abu derma organ kepada Jason, Abu tidak berhak lagi ke atas organ tersebut. sekarang, ia milik Jason. contoh, bila A derma darah kepada C, sekarang darah tu milik C, bukan A. jadi A takkan disoal atas apa-apa yang dilakukan oleh C. #isu derma darah kepada non-Muslim. Muslim harus menderma darah kepada sesiapa saja. sila rujuk fatwa kabangsaan di SINI.

5) Kaedah Am yang lain;
    - mudarat dihapuskan.
    - mudarat tidak terhapus dengan mudarat yang sama.
    - darurat membolehkan apa yang tidak dibolehkan (pada asalnya). contoh; hampir mati kerana kelaparan, boleh makan bangkai haiwan.
   - darurat dibataskan dengan batas-batasnya. walaupun, boleh makan bangkai, tidak boleh makan sampai kenyang. cukup sekadar mengalas perut.

Ayat Qur'an yang berkaitan;
Amnya, manusia tak boleh tasarruf  dengan anggota badannya. dalam keadaan terpaksa, kerana sakit, kemalangan dsb, manusia boleh tasarruf.


*terjemahan dari bahasa Arab atau english mungkin lebih tepat
*tasarruf - ambil manfaat dengan cara jual, beri pada orang lain dsb

30 August 2013

Things to let go

I've decided to clear our store room and some clothes in the rack. Stay tune. I'll be uploading them shortly.